Si t'ha agradat... t'agradarà...

El 1820 naixia la petita de les germanes Brontë, l'Anne. Tres anys abans, el 1817, moria als 41 anys l'escriptora anglesa Jane Austen.

Seny i Sentiment. Autora: Jane Austen. Traducció: Xavier Pàmies. Idioma: català. Edita: Viena Edicions. 2021. Publicada per primera vegada el 1811. Amb la mort del seu pare les germanes Dashwood veuen completament alterada la seva vida. Al ser totes elles dones és el seu germà gran, fill de l'anterior matrimoni del seu pare, qui heretarà la casa familiar, havent de marxar mare i filles a una casa més modesta i adient a la seva situació econòmica actual. Les germanes grans, l'Elinor i la Marianne, viuran els seus primers enamoraments, i també les seves primeres decepcions amoroses, buscant l'equilibri entre el seny i el sentiment.

Agnes Grey. Autora: Anne Brontë. Traducció: M. Dolors Ventós. Idioma: català. Edita: Viena Edicions. 2021. Publicada per primer cop el 1847, el mateix any que Jane Eyre (Charlotte Brontë) i Cims borrascosos (Emily Brontë). L'Agnes Grey és filla d'un pastor que compta amb escassos ingressos i d'una dama de societat que va renunciar a la seva posició social, i econòmica, al casar-se amb l'home que estimava. Davant la difícil situació econòmica en la que es troba la família l'Agnes decideix començar a treballar com a institutriu, decisió que no agrada massa ni a la seva mare ni a la seva germana ja que consideren que la jove Agnes no és prou adulta encara per començar a guanyar-se les garrofes. Però l'Agnes no es deixarà convèncer i seguirà endavant amb els seus plans, tot i que els seus alumnes no li posaran gens fàcil.

Tot i estar escrites amb 36 anys de diferència trobo que Agnes Grey és una novel·la molt més propera a Seny i Sentiment que no pas a les novel·les que les altres germanes Brontë van publicar el mateix 1847.

No recordo haver llegit cap llibre de l'Austen on les seves protagonistes hagin de treballar per ajudar a l'economia familiar, o per poder valdre's per elles mateixes, però l'atmosfera de la novel·la de la petita de les Brontë pot transportar-nos més fàcilment a les lectures de la Jane Austen que no pas a les de les seves germanes: no hi ha secrets familiars ni cases fosques, tampoc hi ha protagonistes turmentats, i tot i que l'Agnes s'ho pugui passar malament amb la colla de marrecs a qui ha de fer d'institutriu segur que no és gens comparat amb el què ha de passar la pobra Jane Eyre. També el seu final és més proper als finals dels llibres de l'Austen.

Així doncs, si us agraden els llibres de la Jane Austen, crec que Agnes Grey pot ser una bona opció sense ser un canvi excessivament brusc de registre. I tot i que només he llegit tres llibres de les germanes Brontë, un de cadascuna d'elles, si algú em preguntés per quin llibre començar en la seva bibliografia, ara mateix diria que per Agnes Grey.

I vosaltres, esteu d'acord amb aquest aparellament literari?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...