Santa Cecília, la patrona de la música

Avui, 22 de novembre, se celebra Santa Cecília, la patrona dels músics. I per què és Santa Cecília la patrona dels músics? Doncs perquè sembla ser que, mentre s'estava morint, va cantar a Déu. I com dintre de #ElReducteCatalà hi ha gent amb molta iniciativa s'ha proposat compartir llibres que tinguin a veure, d'una manera o altra, amb la música. Serà més fàcil que no pas trobar llibres que tinguin a veure amb la Ciència?

La dama de las camelias. Autor: Alexandre Dumas, fill. Traducció: Ana María Moix. Idioma: castellà. Publica: Círculo de Lectores. 2001. Qui no ha sentit a parlar de la Marguerite Gautier i del seu tràgic final? Aquesta novel·la del 1848 va ser adaptada com a obra de teatre pel seu autor i el 1853 s'estrenava al teatre La Fenice de Venècia l'òpera La Traviata, de Verdi, inspirada en l'obra de Dumas. Al Gran Teatre del Liceu l'opera s'estrenaria el 25 d'octubre del 1855.

Quiéreme siempre. Autora: Nuria Gago. Idioma: castellà. Publica: Editorial Planeta. 2018. La Lu és una jove que, després de dos anys a París i un fracàs sentimental recent, torna a Barcelona. Aquí la seva mare li buscarà feina com a cuidadora d'una senyora gran, la Marina, amb qui sense pensar-s'ho establirà un gran vincle. Juntes visitaran de manera regular a la María, la germana de la Marina, ingressada en una residència i malalta d'alzhèimer. I amb uns auriculars i unes poques cançons, li retornaran per un moment retalls de la seva vida. Un plaer de lectura.

Trilogia de la família Aubrey: La família Aubrey; El cor de la nit; La cosina Rosamund. Autora: Rebecca West. Traducció: Mar Vidal. Idioma: català. Publica: Univers. 2019; 2020; 2021. Amb l'últim llibre de la saga recentment publicat en català per Univers, i encara pendent de llegir, aquesta família m'ha robat el cor. La Mary i la Rose són dos joves amb unes grans aptituds musicals, filles d'una antiga pianista amb molt de talent que va renunciar a la seva carrera professional per a dedicar-se a la família. Potser és per això que aboca totes les seves energies en ensenyar a les seves filles bessones l'art de tocar el piano. No ho tindrà tan fàcil amb la Cordèlia, la filla gran, que tot i tenir també inclinacions artístiques no acaba de ser la violinista que la seva mare voldria. I després hi ha el Richard Quin, el germà petit, a qui tothom adora. Una delícia.

Una música constante. Autor: Vikram Seth. Traducció: Damián Alou. Idioma: castellà. Publica: Editorial Anagrama. 2002. El protagonista de la història és en Michael Holme, un violinista amb dos passions a la vida: Schubert i el seu violí. Però això canviarà quan cregui veure a l'amor de la seva vida, una pianista a la que va deixar escapar 10 anys enrere. A partir d'aquest moment intentarà retrobar-la. Fa temps que el vaig llegir, i tot i que no havia sentit a parlar mai ni del llibre ni de l'autor, em va agradar moltíssim.

Disset pianos. Autor: Ramon Solsona. Idioma: català. Publica: Proa. 2019. A la mort d'en Péter, un restaurador de pianos, la seva parella Mei queda encarregada de vendre els pianos de la botiga. Però, sobretot, de no malvendre'ls. Aquesta no serà una tasca fàcil, i per la botiga hi passarà gent de tota mena interessada en comprar un Steinway, un Weiss o un Pleyel. Aquest va ser el meu segon llibre de l'autor, i tot i que de pianos no en tinc ni idea, el llibre el vaig gaudir molt.

T'agrada Brahms? Autora: Françoise Sagan. Traducció: Josep Maria Pinto. Idioma: català. Publica: Viena Edicions. 2021. Aquest Petit Plaer no podia faltar en aquest recull. La Paule és una dissenyadora parisenca de 39 anys que, des de fa ja temps, té una relació sentimental amb en Roger, un empresari que no sembla voler fer cap pas endavant. Un dia la Paule coneix en Simon, un jove advocat nord-americà que acabarà perdudament enamorat d'aquesta dona que li treu uns quants anys i que la convidarà a un concert de Brahms. Un dels meus Petits Plaers preferits.

Tan de veritat com les coses que penso, les coses que m'invento i les coses que he somiat. Autora: Anna Roig. Il·lustracions: Clara-Tanit Arqué. Idioma: català. Publica: Columna Edicions. 2012. Us agraden les cançons d'Anna Roig i l'ombre de ton chien? A mi molt, per això quan vaig veure que l'Anna Roig publicava aquest llibre vaig tenir la necessitat imperiosa de tenir-lo. Petites històries i poemes tenen cabuda en aquesta preciosa edició. Què hi ha de més musical que un llibre escrit per una cantant i compositora de cançons?

I vosaltres, quins llibres proposaríeu per a celebrar el dia d'avui?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...