Si t'ha agradat... t'agradarà...

El 1892 naixia a Londres Cicily Isabel Fairfield. Quatre anys més tard, el 1896, i a l'altra banda de l'Atlàntic, naixia a Brooklyn Sophina Elisabeth Wehner (o Elisabeth Lillian Wehner si fem cas de la Wikipedia). Us diuen res aquests noms? A mi tampoc. ¿I si us dic que qui naixia el 1892 era l'escriptora Rebecca West, i el 1896 l'escriptora Betty Smith? 

Creix un arbre a Brooklyn. Autora: Betty Smith. Traducció: Josep Alemany. Idioma: català. Edita: L'Altra Editorial. 2018. Novel·la semi-autobiogràfica, publicada per primera vegada el 1943, que ens situa al Brooklyn de principis del segle XX. Dividida en cinc parts, o llibres, cadascuna d'elles ens porta a un moment diferent de la vida de la família Nolan. La novel·la comença el 1912 i ens presenta a la Francie Nolan, una nena d'11 anys apassionada dels llibres, el seu germà Neeley de 10, i els seus pares, en Johnny i la Katie. Amb el pare alcohòlic i sense poder mantenir una feina per massa temps, la mare ha de guanyar-se la vida netejant. Malgrat l'alcoholisme del pare la Francie l'admira moltíssim i la relació que tenen és molt especial. En el segon llibre saltem 12 anys enrere i coneixem a uns joves Johnny i Katie. A partir d'aquesta segona part la història segueix endavant i anem seguint la vida de la Francie i de la seva família. El 1945 el director Elia Kazan va adaptar al cinema Creix un arbre a Brooklyn (en castellà va traduir-se com a Lazos humanos).

La família Aubrey. Autora: Rebecca West. Traducció: Mar Vidal. Idioma: català. Edita: Univers. 2019. Novel·la semi-autobiogràfica, publicada per primera vegada el 1956, i primer llibre de la triologia sobre la família Aubrey del títol (els altres dos llibres, publicats també en català per Univers, són El cor de la nit i La cosina Rosamund). La Mary i la Rose són dos joves amb unes grans aptituds musicals, filles d'una antiga pianista amb molt de talent que va renunciar a la seva carrera professional per a dedicar-se a la família. Potser és per això que aboca totes les seves energies en ensenyar a les seves filles bessones l'art de tocar el piano. No ho tindrà tan fàcil amb la Cordèlia, la filla gran, que tot i tenir també inclinacions artístiques no acaba de ser la violinista que la seva mare voldria. I després hi ha el Richard Quin, el germà petit, a qui tothom adora.

No va passar gaire temps des de què vaig llegir una novel·la i l'altra, i el fet de ser totes dues obres semi-autobiogràfiques va ajudar a que hi trobés moltes similituds entre elles. Totes dues expliquen la història d'una família que no ho passa gens fàcil. Totes dues tenen a pares amb problemes, ja siguin d'alcoholisme o econòmics. Totes dues tenen personatges que t'enamoren. Una té lloc als suburbis de Londres, l'altra a Brooklyn, així que de glamur en trobem ben poc. Una té el refugi dels llibres, l'altra té la música.

Si em fessin triar entre una i l'altra segurament em quedaria amb Creix un arbre a Brooklyn, potser perquè és la primera que vaig llegir i perquè el personatge de la Francie és un dels més entranyables que he llegit mai, però totes dues han estat de les millors lectures que he fet en els últims anys, d'aquells llibres que es queden amb tu per sempre i dels que vols compartir amb tothom perquè creus que, com a tu, els enamorarà. 

I vosaltres, esteu d'acord amb aquest aparellament literari?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...