Resum de lectures: Juny

Ens hem posat al dia amb les lectures? O és només un miratge? Esperem que no ho sigui, i que realment hagi aconseguit posar-me al dia amb les mini-ressenyes de les lectures. Repassem les del mes de juny?

Llibres llegits:

Nosaltres en la nit, de Kent Haruf. Traducció d'Anna Turró Armengol, publicat per Angle Editorial ★★★★ L'Addie Moore fa temps que és vídua, així que decideix anar a fer-li una proposta al seu veí, en Louis Waters, també vidu i amb qui no ha tingut mai cap relació mínimament personal: dormir junts a les nits. Tot i que en un inici no n'està gaire convençut, sobretot per allò del "què diran", decideix acceptar la proposta. A partir d'aquí s'establirà una relació íntima i còmplice entre els dos.
Novel·la tendra com fa temps que no en llegia cap, que parla de la soledat i de la necessitat de tenir a algú al costat que t'escolti, que t'abraci, que t'ajudi quan ho necessites. Pot ser el teu veí, pot ser la teva àvia, o pot ser una gossa adoptada de la gossera.
Va ser el llibre que vaig rebre aquest any en l'intercanvi anual de llibres entre membre de El Reducte Català. Gràcies Laura per organitzar-ho, i per regalar-me aquest llibre preciós!

Dioses y héroes de la antigua Grecia (explicados a los jóvenes), de Robert Graves. Traducció de Lucía Graves, publicat per Tusquets Editores ★★★ Re-telling de diverses històries de la mitologia de l'antiga Grècia, algunes d'elles suavitzades per fer-les "aptes" per als més joves.
No puc dir que no hagi gaudit de la lectura d'aquest llibre, m'ha semblat prou entretingut, però l'adaptació que s'ha fet d'algunes històries (amb l'omissió de les parts més truculentes) m'ha desinflat una mica. Però malgrat aquest punt negatiu, crec que pot ser una bona lectura per als joves adolescents que vulguin introduir-se en totes aquestes històries sobre els mites grecs antics. Això sí, si després acaben llegint les versions "adultes" quedaran ben sorpresos...

Brujas, Guerreras, Diosas, de Kate Hodges, amb il·lustracoins d'H. Lee-Merrion. Traduït per Judit de Diego i publicat per Libros del Zorro Rojo ★★★★ Recull de diferents mites femenins d'arreu del món, des de l'Antiga Grècia fins al Japó, passant per Euskadi i Irlanda.
Començo a tenir una obsessió malaltissa per llegir llibres sobre mites exclusivament femenins? El meu marit potser us diria que sí, més que res perquè ja en porto uns quants llegits de manera bastant seguida, i perquè les seves paraules quan em va veure llegint-lo van ser: no n'acabes de llegir un de semblant no fa gaire? I li pregunta a algú que s'ha llegit quatre biografies de la Katharine Hepburn...
Personatges i històries per a tots els gustos, i una bona manera per introduir-te en altres mites i religions.

Matilda, de Roald Dahl, amb il·lustracions de Quentin Blake. Traduït per Ramon Barnils i publicat per l'Editorial Empúries ★★★★★ La Matilda és una nena prodigi, tot i que els seus pares sembla que no se n'adonen. Tota sola ha après a llegir, i una vegada s'ha llegit tots els llibres per a nens de la biblioteca del poble no té por d'enfrontar-se a clàssics com en Dickens.  Quan comença l'escola és la nena més avançada de la seva classe, cosa que fascina a la senyoreta Honey, la seva mestra. Però ni la directora, la temuda senyoreta Trunchbull, ni els seus pares semblen compartir l'emoció de la jove professora.
Segona vegada que llegeixo aquest fantàstic llibre d'en Roald Dahl, amb aproximadament uns 30 anys de diferència des de la primera vegada que el vaig llegir. 
Era molt conscient de la història que s'explica a Matilda: una nena amb unes capacitats intel·lectuals altíssimes a qui a casa no fan gaire cas. Suposo que aquest és el resum que podria fer-ne després de llegir-lo amb 13 o 14 anys. Ara el resum seria una mica diferent, perquè no és que no li facin cas, sinó que ometen completament la seva responsabilitat com a pares (si fins i tot s'obliden de matricular a la nena a l'escola!). És curiós, perquè en Dahl comença el llibre dient-nos que "passa una cosa curiosa, amb les mares i els pares. Fins i tot quan el seu fill és la cosa més pesadeta que et puguis imaginar, és igual, es pensen que és fantàstic", i en canvi ens dibuixa uns progenitors que són tot el contrari: tenen un geni al davant i no ho saben veure. El que no sé és si no ho saben veure perquè no donen per més, o per l'enveja que li tenen...

Breviario de mitología clásica, de Michael Köhlmeier. Amb traducció d'Oliver Strunk, en edició del Círculo de Lectores ★★★★ Tercer volum d'aquest breviari sobre mitologia que va escriure l'autor, a partir dels relats que sobre mitologia que divulgava a Ràdio Àustria.
Interessant recull de diferents històries de la mitologia grega, en la línia dels dos llibres anteriors: amens i fàcils de llegir. Una bona opció per a aquells a qui els hi agrada la temàtica mitològica, i també per a aquells que volen començar a introduir-s'hi.
I he de dir que, tot i ser la tercera lectura que sobre mitologia he fet aquest mes de juny, no s'ha fet gens pesat. Així de diverses són les històries, i els punts de vista dels diferents autors!


Llibres acabats:

Rebecca, de Daphne du Maurier. Traducció de Marta Pera Cucurell i publicat per Edicions 62 ★★★★★ La història comença a Montecarlo, on la protagonista es troba treballant com a dama de companyia de la Sra. Van Hopper, una americana rica que hi està passant les vacances. Allà hi coneix en Maxim de Winter, a qui tampoc sobren els diners i que fa poc més d'un any que ha quedat vidu. Gràcies a una oportuna indisposició de la Sra. Van Hopper en Maxim i la nostra protagonista (de qui no en sabem el nom perquè en cap moment se'ns diu) comencen a passar moltes hores junts, finalitzant en un inevitable casament. Després de la lluna de mel per Europa tornen a Manderley, la mansió d'en Maxim de Winter, on la nova Sra. de Winter ha d'enfrontar-se a la constant presència de la difunta Rebecca (la primera Sra. de Winter). I el pitjor de tot, una majordoma, la Sra. Danvers, que no ha oblidat a la seva antiga senyora.
Tercera lectura que faig de la novel·la, i com l'he gaudit! Un clàssic d'aquesta escriptora, que em té enamorada i amb ganes de llegir tot el que ha escrit. 
Ha estat una altra lectura conjunta amb El Reducte Català, cosa que com sempre ha enriquit molt la lectura, que aquesta vegada s'ha tancat amb un visionat de la versió que el 1940 va dirigir l'Alfred Hitchcock. Poder comentar les diferències entre llibre i pel·lícula ha estat la cirereta del pastís.
Més sobre Rebecca en aquesta entrada que vaig publicar l'agost del 2021.

Salud Keto, d'Oriol Roda i Néstor Sánchez. Publicat per Grijalbo ★★★★ Llibre de divulgació sobre la dieta cetogènica.
Escrit de manera molt planera i entenedora, però sense deixar de banda l'evidència científica (i l'evidència clínica, que per alguna cosa els dos autors porten anys experimentant els seus beneficis en ells mateixos i en pacients), és una guia de gran utilitat per a aquelles persones que volen introduir-se en la ja famosa dieta keto. Fins i tot per als que professionalment comencem en el món de la dietètica i la nutrició pot ser una eina útil de consulta ràpida.
Així que ja sabeu, si voleu començar una dieta keto però no sabeu com posar-vos-hi, comenceu per llegir-vos aquest llibre.

Llibres començats:

Començo juliol arrossegant dos llibres de juny: Matrix, de Lauren Groff, i Washington Square, de Henry James.

I vosaltres, què heu llegit durant el mes de juny?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...