Resum de lectures: Març, Abril i Maig

Semblava que havia agafat el ritme a això d'escriure les mini-ressenyes de les meves lectures, però no! Em preocupa? No gaire, però que passi tant de temps entre la lectura i la ressenya és un perill, perquè començo a oblidar algunes coses dels llibres llegits... Anem a veure què puc recordar doncs dels llibres llegits durant els mesos de març, abril i maig.

Llibres llegits:

Aires, aigües i llocs / Jurament, de Hipòcrates. Traducció de Jaume Ripoll Miralda, publicat per adesiara editorial ★★★★ Tractat sobre la influència que els aires, les aigües i els llocs tenien en les persones de l'època, a més de la versió original del jurament hipocràtic que havien de jurar els metges i que, encara que adaptat als temps moderns, es continua jurant per part dels professionals de la medicina.
Llibre interessantíssim de llegir, on s'expliquen les causes de les malalties de l'època en la que es va escriure aquest tractat. M'ha semblat molt curiós tot el plantejament que de la salut i la malaltia es fa, donant tanta importància a l'entorn i als canvis estacionals durant l'any. Ara potser som més científics, i potser sabem més coses, però hem deixat de banda aspectes que abans es tenien molt en compte i que hauríem de tornar a recuperar per tal d'aplicar tractaments molt més integratius i funcionals que no només tinguin en compte la malaltia que pateix una persona, també el context en el qual aquesta té lloc.

Gata sobre una teulada de zinc calenta, de Tennessee Williams. Amb traducció de Joan Sellent i publicat per adesiara editorial ★★★★ Segurament, juntament amb Un tramvia anomenat Desig, l'obra de teatre més famosa de l'autor.
En Brick Pollitt és un jugador de rugbi ja retirat i alcohòlic. La Maggie és la seva dona, que veu com la seva relació matrimonial es va degradant des de la mort de l'Skipper, amic i antic company d'equip d'en Brick. Amb la resta de la família estan passant uns dies a la propietat dels Pollitt per a celebrar l'aniversari del pare d'en Brick, festivitat que servirà per mostrar les enveges i la hipocresia de cadascun dels membres d'aquesta família.
El 1958 va ser portada al cinema, dirigida per Richard Brooks i protagonitzada per una parella de luxe: Elizabeth Taylor i Paul Newman.
Com he gaudit amb la lectura d'aquest llibre! Potser haver vist abans la seva adaptació cinematogràfica hi ha ajudat, perquè a mida que llegia anaven passant pel meu cap tots els fotogrames de la pel·lícula.
Tot i tractar-se d'una obra de teatre, amb les anotacions corresponents pel què fa a la interpretació de cada escena, és de fàcil llegir, amb un argument que no passa de moda: problemes matrimonials, enveges entre parents i l'avarícia de poder rebre una herència ben sucosa.

Història d'una obra mestra, de Henry James. Amb traducció de Dolors Udina i publicat per Viena Edicions ★★★ En John Lennox, membre de l'alta societat novaiorquesa i vidu des de fa un temps, s'ha promès amb la jove Marian Everett. Poc abans de celebrar-se el casament en Lennox coneix en Charles Baxter, un pintor a qui encarrega fer un retrat de la Marian després de veure'n un altre en el seu estudi on la dona que hi ha pintada s'hi assembla molt.
Segon llibre que llegeixo de l'autor. M'ha agradat, però no m'ha entusiasmat... Vaig trobar molt més interessant i amé de llegir Pandora, un altre llibre de l'autor publicat dintre de la col·lecció Petits Plaers. I no serà perquè no m'agradin les tafaneries i aventures de l'alta societat! Per a la propera novel·la de l'autor que llegeixi provaré sort amb Washington Square, una de les compres d'aquest Sant Jordi.

La ciutat dels joves, d'Aurora Bertrana. Publicat per Editorial Males Herbes ★★★★ Un periodista de la Ciutat dels Vells és enviat a la Ciutat dels Joves per tal de realitzar-ne un reportatge. Visitant als diferents polítics de la ciutat, coneixerà de primera mà què fa diferent a la Ciutat dels Joves de la conservadora Ciutat dels Vells.
Publicada el 1971, encara sota la dictadura de Franco, Aurora Bertrana va escriure aquesta novel·la quan tenia setanta-nou anys.
Tot i que al llegir el pròleg del llibre sembla que sobretot es faci una crítica del règim franquista, la meva sensació al acabar la lectura ha estat que ni els uns ni els altres en surten ben parats: ni els catòlics i conservadors als qui el règim ja els hi va bé, ni els joves que volen un país més lliure i modern. O potser llegir-lo 50 anys després d'haver estat escrit me l'ha fet interpretar així.
Sigui com sigui, l'he gaudit moltíssim. Després d'haver llegit Andrea Víctrix , de Llorenç Villalonga, i el clàssic de les utopies Un món feliç, d'Aldous Huxley, ha estat una bona manera de continuar amb la temàtica de societats utòpiques.

Nord i sud, d'Elizabeth Gaskell. Traducció d'Alba Barat Vilà, publicat per Viena Edicions ★★★★ Després de passar un temps vivint a Londres, a casa de la seva tia, la Margaret Hale torna al seu poble natal, a l'Anglaterra rural. Però la vida tranquila i idíl·lica al camp no dura gaire, ja que el seu pare, el vicari del poble, deicideix marxar a la industrial Milton després de patir una crisi de fe. Allà la Margaret coneixerà el senyor Thornton, propietari d'una de les fàbriques i alumne del seu pare. També en Higgins, vidu amb dues filles i un dels sindicalistes de les fàbriques.
Primer lectura conjunta que faig amb la gent de la caravana lectora, i espero que no en sigui l'última!
Ha estat com llegir un llibre de la Jane Austen, amb els seus conflictes i enamoraments, amb clergues, famílies benestants i els rics de veritat. Però aquí s'hi afegeixen els proletaris, els nous rics, i un entorn ben gris amb el fum de les fàbriques... 
M'ha agradat molt, i ha estat una llàstima llegir-lo coincidint amb el final del curs, perquè d'una altra manera l'hagués gaudit molt més.

Llibres acabats:

Vida privada, de Josep M. de Sagarra. Publicat per Proa, però en edició del Cercle de Lectors ★★★★ En aquest clàssic de la literatura catalana hi seguim la vida de diferents personatges de la burgesia a la Barcelona dels anys 30. No només hi visitem els domicilis d'aquesta gent adinerada, també els bordells que alguns d'ells freqüentaven.
Amb l'excusa de participar en la lectura conjunta organitzada per El Reducte Català he tornat a llegir aquesta novel·la. Feia ja temps que l'havia llegit, però la veritat és que no recordava massa res de la trama.
Dividida en dos parts, potser la primera d'elles es fa més amena de llegir, sobretot cap al final, on aturar-se en la lectura és gairebé impossible.
Com sempre, llegir-la en companyia ha enriquit la lectura, podent comentar aquelles parts més escandaloses de la trama. Qui l'hagués pogut llegir quan va ser publicada! Deuria ser un bon escàndol en aquell moment...

La cosina Rosamund, de Rebecca West. Traducció de Mar Vidal, publicat per Univers ★★★★ Última novel·la de la trilogia sobre la família Aubrey, on les germanes Mary i Rose s'han convertit ja en dues pianistes famoses que viatgen per tot el món fent concerts. Tot podria ser perfecte, però el casament de la seva estimadíssima cosina Rosamund trasbalsarà les seves vides.
Amb el primer llibre de la trilogia vaig enamorar-me d'aquesta família ben peculiar.
Amb el segon vaig compartir les seves penes, les seves pèrdues. Potser no el vaig gaudir tant com el primer, però la seva lectura va valer la pena.
Amb el tercer acomiado a les germanes Aubrey, majoritàriament amb somriures, tot i que elles es passin gairebé tot el llibre lamentant-se per tot allò que han perdut, per tot allò que no tornarà a ser com era abans.

Neurociencia del cuerpo, de Nazareth Castellanos. Publicat per Editorial Kairós ★★★★★ Llibre de divulgació sobre neurociència escrit per la científica Nazareth Castellanos, on ens explica la influència sobre el cervell de diferents accions del nostre cos, com per exemple la respiració o els batecs del cor.
Escrit de manera molt entenedora, cosa que és d'agrair quan de neurociència no hi entens gaire. Interessant i amè a parts iguals.
Senzillament, m'ha encantat!

Llibres començats:

El mes de maig vam començar, amb El Reducte Català, la lectura conjunta de Rebecca, novel·la de la Daphne du Maurier. Tercera vegada que la llegeixo! 
També el mes de maig vaig començar els llibres Brujas, Guerreras, Diosas, sobre mitologia, i el llibre de divulgació Salud Keto, d'Oriol Roda i Néstor Sánchez.

I vosaltres, què heu llegit durant aquests mesos?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...