Biografies: Marilyn Monroe

Un dels gèneres que més m'agrada llegir és el biogràfic, sobretot si parla de les estrelles del Hollywood clàssic. Ja sé que deu haver-hi biografies molt més interessants, de gent molt més important i rellevant per a la història del món, aquestes també m'agraden, però per les altres hi tinc debilitat.

Així que avui us porto dos de les últimes biografies que he llegit que m'han encantat. Són sobre l'actriu Marilyn Monroe, i no poden ser més precioses, tant en edició com en contingut.

Marilyn. Una biografía. Autora: María Hesse. Idioma: castellà. Publica: Lumen- Penguin Random House Grupo Editorial. 2020. Escrita i il·lustrada per la il·lustradora María Hesse (que compta també amb una biografia de la pintora Frida Kahlo), està redactada en primera persona, com si fos una autobiografia de l'actriu. Cada capítol porta el títol d'una de les seves pel·lícules i compta amb petits textos extrets d'entrevistes, llibres sobre l'actriu o altres documents. Crec que una de les virtuts que té el llibre és la de transmetre la vida de l'actriu com si realment fos ella qui ens l'expliqués, en cap moment tens la sensació d'estar llegint una "falsa autobiografia". Va ser una de les millors lectures del 2021 i tant emotiva que gairebé em fa plorar. 

My Story. Autors: Marilyn Monroe, Ben Hecht. Amb fotografies del The Milton H. Greene Archives. Idioma: anglès. Publica: Taylor Trade Publishing. 2007. Aquesta sí: autobiografia que l'actriu va dictar i l'escriptor i guinista Ben Hecht va passar el paper. Acompanyen el text fotografies de l'actriu fetes pel fotògraf Milton H. Greene, amb qui l'actriu va fundar la Marilyn Monroe Productions. El llibre no va publicar-se fins gairebé 10 anys després de la seva mort, i abarca els anys d'infantesa fins a la seva actuació animant a les tropes americanes a Corea. Després de llegir-lo poso encara en més valor la biografia escrita per la María Hesse, que crec que capta a la perfecció l'essència de l'actriu. Tot i ser en anglès la seva lectura és ràpida, el llibre té només 185 pàgines, i ens descobreix a la Marilyn Monroe real, la que desitjava més que res ser estimada. 

Les actrius no ho han tingut mai fàcil en la indústria, i ella és un gran exemple. Valorada pel seu físic per sobre del seu talent, conscient com era de les seves limitacions artístiques va fer tot el què va poder per millorar: des de classes de cant fins a ingressar en el prestigiós Actors Studio. Però tots els seus esforços no van servir per treure's de sobre tota la sexualitat que emanava. Per complicar-ho encara més, tampoc va tenir una infantesa fàcil.

No considero a la Marilyn Monroe una de les meves actrius preferides, i si fes una llista de les pel·lícules que es troben en el meu top ten particular segurament cap de les que ella ha protagonitzat estarien presents (potser All About Eve, però no crec que pugui considerar-se una pel·lícula de l'actriu tenint en compte que el seu paper és molt petit), però cada vegada que llegeixo sobre ella me l'estimo més.

I a vosaltres, us agrada llegir biografies?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...