Recordant a... Angela Lansbury

El dia 11 d'octubre del 2022 va morir, als 96 anys, l'actriu Angela lansbury, una de les últimes estrelles de l'època daurada de Hollywood. Guardonada amb diversos premis, va actuar al costat del bo i millor de Hollywood: Katharine Hepburn, Spencer Tracy, Ingrid Bergman, Bette Davis, paul Newman, Orson Welles, Elizabeth Taylor, Judy Garland... fins i tot amb Elvis Presley!

La majoria de titulars la van recordar per la sèrie de televisió Murder, She Wrote, però la seva carrera va començar molt abans: el 1944 amb la pel·lícula Gaslight, i el 1957 debutava a Broadway amb l'obra Hotel Paradiso. Com a homenatge a aquesta gran actriu, aquí us deixo algunes de les pel·lícules per les que jo la recordo i que no us podeu perdre:

Gaslight (Luz que agoniza, 1944). El seu debut cinematogràfic, dirigida per George Cukor, va suposar-li la seva primera nominació a l'Oscar com a millor actriu secundària. A qui no li agradaria començar així la seva carrera en el món del cinema? Més encara si es fa acompanyada d'actors de la talla d'Ingrid Bergman, Joseph Cotten i Charles Boyer. Una pel·lícula que el mateix Hitchcock hagués pogut dirigir i que segurament, en el cas que un dia em decidís a fer-lo, formaria part del meu TOP10. La trobeu en subscripció a Filmin.

National Velvet (El foc de la joventut, 1944). Fent de germana gran d'una joveneta Liz Taylor. Segurament no serà el paper de la seva vida, només era la seva segona pel·lícula i Gaslight havia posat el llistó molt alt, però sí que és la primera vegada en què la vam veure en color.

The Picture of Dorian Gray (El retrato de Dorian Gray, 1945). Adaptació del clàssic d'Oscar Wilde, amb una altra nominació a l'Oscar com a actriu secundària i guanyadora, en la mateixa categoria, d'un Globus d'Or. Potser és arriscar-se molt si dic que és dels pocs papers que va fer de noia ingènua, però sigui pel motiu que sigui majoritàriament els seus eren papers de dones un punt descarades, fortes i independents. La trobeu en subscripció a Filmin.

The Manchurian Candidate (El missatger de la por, 1962). Thriller psicològic que li va valdre un altre Globus d'Or i una altra nominació a l'Oscar com a millor actriu secundària. La primera vegada que la vaig veure em va semblar una pel·lícula espectacular per com em va sorprendre, i més espectacular encara és el tros d'actuació que ens regala l'Angela Lansbury. També hi treballen en Frank Sinatra i la Janet Leigh, però ella se'ls menja amb patates...

Bedknobs & Broomsticks (La bruja novata, 1971). Qui no recorda allò de Treguna Mekoides Trecorum Satis Dee? Per aquesta pel·lícula va estar nominada al Globus d'Or com a millor actriu de musical o comèdia. És una de les pel·lícules de la meva infantesa... Qui vol ser una princesa Disney quen pot ser l'Eglantine Price? La trobeu en subscripció a Disney+.

Death on the Nile (Mort al Nil, 1978). Adaptació de la novel·la d'Agatha Christie. El seu paper d'escriptora excèntrica li va valdre una nominació a millor actriu secundària en els premis BAFTA i, en la mateixa categoria, guanyar un National Board of Review Awards. És una d'aquelles pel·lícules plena d'estrelles de la talla de la mateixa Lansbury, la gran Bette Davis, el carismàtic David Niven o la meravellosa Maggie Smith (que també va estar nominada al BAFTA com a millor actriu secundària). Juntament amb Murder on the Orient Express (Assassinat a l'Orient Express, 1974), de Sidney Lumet, és la meva adaptació preferida d'una obra de l'Agatha Christie. La trobeu en subscripció a Filmin.

I vosaltres, per quines pel·lícules la recordeu?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...