Millor l'original... o el remake?

En dos dies ja és Nadal! I què millor per aquestes dates que veure pel·lícules amb temàtica nadalenca? Avui una "batalla" entre The Shop Around the Corner (El bazar de las sorpresas) i el seu remake, You've Got Mail (Tens un e-mail), dues pel·lícules ideals per veure durant aquestes Festes.

The Shop Around the Corner (1940). Direcció: Ernst Lubitsch. 
Repartiment: James Stewart (Alfred Kralik); Margaret Sullavan (Klara Novak); Frank Morgan (Hugo Matuschek); Felix Bressart (Pirovitch); William Tracy (Pepi Katona); Joseph Schildkraut (Ferencz Vadas); Sara Haden (Flora); Inez Courtney (Ilona); Charles Smith (Rudy).
Nota personal: 9/10

L’Alfred Kralik, cap de venedors a Matuschek i Companyia, està enamorat d’una noia a qui no coneix en persona, però amb qui s’ha estat intercanviant cartes des de fa un temps responent un anunci en el diari. Però tot i l’amor, no tot és perfecte en la seva vida: sense saber-ne el motiu el Sr. Matuschek sembla que ja no el tracta com abans, sempre es porten la contrària, i per acabar-ho d’adobar contracta a la Klara Novak, una jove que arriba a la botiga buscant feina i amb qui l’Alfred Kralik sembla no acabar de congeniar del tot.

You've Got Mail (1998). Direcció: Nora Ephron.
Repartiment: Tom Hanks (Joe Fox); Meg Ryan (Kathleen Kelly); Greg Kinnear (Frank Navasky); Parker Posey (Patricia Eden); Steve Zahn (George Pappas); Jean Stapleton (Birdie Conrad); Dave Chappelle (Kevin Jackson); Dabney Coleman (Nelson Fox); Heather Burns (Christina Plutzker); Cara Seymour (Gillian Quinn).
Nota personal: 7/10

Canviem Budapest per Nova York, Matuschek i Companyia per una llibreria de barri, i el correu postal pel correu electrònic, i ja tenim un remake ben actualitzat de la història. Tot i que més que un remake hauríem de parlar d’una nova adaptació de l’obra Illatszertár (coneguda en anglès com Parfumerie) estrenada el 1937 a Budapest, que Ernst Lubitsch va portar a la gran pantalla per primera vegada el 1940.

Intentar superar, o igualar, al gran Ernst Lubitsch no és cosa fàcil, però la Nora Ephron no ho fa pas malament: la seva comèdia romàntica et fa passar una estona la mar d’agradable, i per uns moments t’oblides de tot i només penses en 1, decorar-te el pis igual que l’apartament de la Kathleen Kelly i 2, obrir una petita llibreria al teu barri per passar-te gran part del dia envoltada de llibres.

58 anys separen una pel·lícula de l’altra, situacions polítiques i socials diferents, el blanc i negre competint amb el color, però totes dues et deixen aquell somriure als llavis… Ara bé, la batalla dels guions crec que la guanya, i de sobres, la versió de Lubitsch. Perquè el senyor Lubitsch era molt senyor Lubitsch, amb pel·lícules d'un humor molt fi, subtil, present en petits detalls, i uns guions que ja voldrien moltes pel·lícules actuals (que sembla que de vegades ens pensem que hem inventat la sopa d'all i resulta que no...).

Conclusió: per mi és molt millor The Shop Around the Corner, té millor guió i, al ser la primera versió de l’obra, guanya en originalitat, però té mèrit l’actualització que suposa per a la història You’ve got mail. Tot i això, la pel·lícula de la Nora Ephron continua estant entre les meves comèdies romàntiques actuals preferides… Sí, actual. Tot allò que s’hagi rodat després dels anys 70 per mi és súper actual i modern.

I vosaltres, les heu vist? Quina versió us agrada més?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...