Si t'ha agradat... t'agradarà...

Decidida a dedicar cada mes a lectures de temàtiques concretes, a poder ser a to amb el mes o estació de l'any, aquest setembre vaig llegir dos llibres ambientats en centres d'estètica. No pas perquè el setembre tingui res a veure amb el nostre aspecte exterior, però ja que acostuma a ser el mes en el què tothom, o gairebé, torna a la rutina laboral vaig pensar que podien ser uns bons llibres per llegir.

Tot i que l'entorn immediat sigui el mateix, un centre d'estètica, la resta no ho és pas. Tampoc els temes que s'hi tracten o l'estructura dels llibres s'assemblen en res. Però crec que, si un d'ells t'ha agradat, l'altre té molts números de fer-ho també.

Marzahn, mon amour. Autora: Katja Oskamp. Pròleg: Belén Gopegui. Traducció: Santiago Martín Arnedo. Idioma: castellà. Publica: Hoja de Lata Editorial. 2021. En un moment de la seva carrera literària, l'escriptora Katja Oskamp va decidir parar i fer un canvi radical de professió: va canviar paper i ploma (cosa segurament improbable, però fa més bonic d'escriure) pels estris de fer pedicures. De la seva experiència com a pedicura al barri de Marzahn, a Berlin, neix aquest llibre. Si he de ser sincera el primer que em va cridar l'atenció va ser la portada, després vaig llegir-ne la sinopsi i vaig pensar que podia ser interessant. El que no m'esperava pas és que històries ben normals i quotidianes m'atrapessin tant des del principi. És un llibre molt ràpid de llegir, tant que es fa extremadament curt. O potser no, potser té les pàgines justes per tal que t'atrapi entre les seves històries sense cansar-te ni avorrir-te. 

Ca la Wenling. Autora: Gemma Ruiz Palà. Idioma: català. Publica: Proa. 2020. Amb l'excusa de prendre notes una periodista comença a visitar amb assiduïtat el centre d'estètica i perruqueria que regenta una família xinesa. Allà s'anirà trobant amb les mateixes clientes de sempre, tant joves com dones jubilades, que seran l'excusa per parlar de diferents temes com ara la violència masclista o la immigració. També hi haurà moments per reviure el passat i la vida a la Xina abans de viatjar cap a Barcelona. I així, prenent notes, fent-se la manicura, i deixant-se tallar els cabells per un artista de les tisores, entre la Wenling i la seva clienta comença a néixer una relació d'amistat. Segon llibre de l'autora que amb Argelagues, la seva primera novel·la, em va enamorar.

Ja veieu que, com us deia al principi, els llibres no tenen gaire a veure a part de l'entorn en el que es troben les protagonistes: un centre d'estètica. Però el fet d'explicar històries ben normals i quotidianes fa que puguin ser llibres que, si un t'ha agradat, l'altre també ho faci. També podria ser que el fet de llegir-los amb molt poc temps de diferència hagi accentuat en mi aquesta sensació i que no s'ajusti massa a la realitat.

Sigui com sigui, us els recomano, i molt. Són d'aquells que sents la trama propera, d'aquells que et deixen amb bon gust de boca quan els acabes, d'aquells on hi podries ser la protagonista perquè són històries que et podrien passar a tu.

Us he convençut? Que tingueu una bona lectura!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...