Resum de lectures: Juliol

S'acaba juliol, així que toca revisar les lectures del mes. Som-hi?

Llibres llegits:

Casa Aliena, de Silvio D'Arzo (pseudònim d'Ezio Comparoni). Editat per Viena Edicions i traducció de Meritxell Cucurella-Jorba ★★★★ 
M'ha passat el mateix que amb la lectura de El viatge del mes passat: lectura curta, però molt bonica, i que m'ha deixat sense paraules. Una mica com a la vella de la història...

Bedknobs and Broomsticks, de Mary Norton. Format electrònic ★★★★ 
Feia temps que tenia pendent de llegir el llibre en el que es va basar la pel·lícula del mateix títol (en català es tradueix com L'aprenenta de bruixa, en castellà La bruja novata). És una de les meves pel·lícules Disney preferides, i tot i que llibre i versió cinematogràfica poc tenen a veure he de dir que el llibre l'he gaudit molt.

El nombre del mundo es Bosque, de la Ursula K. Le Guin. Traducció de Matilde Horne i editat per Ediciones Minotauro ★★★★ 
He de confessar que llegeixo poca Ciència-Ficció, però per sort les poques novel·les del gènere que estic llegint últimament m'estan agradant. Feia temps que volia llegir aquest llibre, des de què vaig veure per xarxes l'edició en català. No tenia unes expectatives massa clares, però sí curiositat, i m'ha agradat. Segurament en caurà algun més de l'autora.

Una vil·la a Florència, de William Somerset Maugham i traducció de Julià de Jòdar. Volum 19 dels Petits Plaers de Viena Edicions ★★★★ 
Això dels Petits Plaers s'està convertint en un vici, i gràcies a ells el 2021 serà l'any més productiu pel què fa a lectures. No havia llegit res de l'autor, tot i que sí he vist algunes de les adaptacions que s'han fet al cinema de novel·les seves, i tinc moltes ganes de llegir més obres seves. M'ha agradat, potser no tant com T'agrada Brahms?, però l'he gaudit molt. Ràpid de llegir, per com està escrit i per com d'enganxada et manté. Ha estat la primera lectura conjunta d'aquest juliol amb les dametes del Vermut literari.

El Arte de la Guerra, de Sun Tzu. Format electrònic amb responsable de la traducció desconegut ★★★★ Llibre curt, molt ràpid de llegir i molt interessant. Com diu la seva introducció no és només un llibre d'estratègia militar, sinó que les seves ensenyances poden aplicar-se al dia a dia en moments de confrontació.

Aquell estiu sufocant, d'Eduard von Keyserling i traducció de Clara Formosa. Volum 4 dels Petits Plaers de Viena Edicions ★★★★ Segon Petit Plaer del mes. Com de sufocant pot ser un estiu que has de passar estudiant en companyia d'un pare per qui no acabes de tenir clars els teus sentimens.

Pica't al cor, de l'Amélie Nothomb. Editat per l'Editorial Anagrama i traduït per Ferran Ràfols Gesa ★★★★ 
Vaig descobrir a l'autora amb Biografia de la fam, després vaig llegir Àcid Sulfúric. Totes dues lectures van deixar el llistó molt alt, i aquesta les ha igualat. La primera part del llibre m'ha semblat especialment dura, la segona no tant, però m'ha enganxat totalment. Us animo, si no ho heu fet ja, a descobrir a l'autora.

La formació d'una marquesa, de la Frances Hodgson Burnett, amb traducció de Marta Pera Cucurell. Tercer volum de la col·lecció Club Victòria de Viena Edicions ★★★★
Aquesta ha estat la segona lectura conjunta d'aquest juliol amb les dametes del Vermut literari, i m'ha enganxat tant que el dia que havíem de comentar la primera part ja el tenia tot llegit. Com se'ns diu en la sinopsi és una "novel·la intrigant que comença com la Ventafocs i acaba com Rebecca", i la veritat  és que aquesta descripció s'adiu bastant amb l'atmosfera del llibre. 

A la recerca de la felicitat, de Douglas Kennedy. Edició d'Univers i traducció de Núria Parés ★★★★
Amb aquest llibre he tingut una relació d'amor-odi constant durant tota la seva lectura: amor per la història, i odi pels seus protagonistes. D'acord, dir que els he odiat és exagerar, però no he empatitzat amb cap dels principals. Tot i això la història m'ha agradat molt i, tot i ser un llibre de 600 pàgines, crec que l'he llegit prou ràpid, així que puc dir que enganxa.

Lliçons d'una pandèmia. Idees per fer front als reptes de salut planetària, de Salvador Macip. Editat per l'Editorial Anagrama dintre de la seva col·lecció nous quaderns anagrama ★★★ Assaig curt i molt ràpid de llegir que vol aportar, com el seu títol indica, "idees per fer front als reptes de salut planetària". Llenguatge senzill i fàcil d'entendre per tothom. 

La canción de Aquiles, de la Madeline Miller. Edició d'Alianza de Novelas i traducció de José Miguel Pallarés ★★★★ Primera novel·la de l'autora, ens explica la vida d'Aquil·les i una part de la Guerra de Troia des de la visió de Pàtrocle, amic i amant de l'heroi que, com ell, va perdre la vida a la mítica batalla.
Si us agrada la mitologia és un molt bon llibre per llegir una altra versió, novel·lada i actual, del mite. Editada i traduïda també al castellà per la mateixa editorial hi ha la segona novel·la de l'autora, Circe, ambientada també en el món clàssic, en aquest cas actualitzant el mite de la bruixa amb qui durant un temps va conviure l'heroi Odisseu quan aquest tornava a Ítaca de la Guerra de Troia. Amb moltes ganes de llegir-lo.

Els ocells, d'Aristòfanes. Llibre inclòs en una col·lecció d'Edicions 62 que recuperava clàssics d'escriptors grecs i romans publicats originalment en català per la Fundació Bernat Metge. Traducció de Manuel Balasch, Pvre ★★★
El mes de maig vaig llegir el meu primer llibre del dramaturg clàssic Aristòfanes, Lisístrata, i em va encantar. Aquest en canvi no m'ha agradat tant. Potser ho ha fet que hi hagi molts jocs de paraules i referències que, el 2021 dC, ens queden bastant lluny en el temps per entendre el seu significat o el seu objectiu final, com podria ser fer burla d'altres dramaturgs o personatges coneguts d'aquella època (s'ha de tenir en compte que El ocells es va escriure el 414 aC!). Amb ganes, però, de llegir les altres obres que han quedat de l'autor. 

Saber estar, de Berta Jardí. Editat per Univers ★★★★ Història curta, 148 pàgines, que ens porta a seguir tot un dia en la vida de la Senyora Mascort i alguns dels habitants de la finca on viu, a la Dreta de l'Eixample. És un llibre senzill i emotiu.

Llibres acabats:

Rebecca, de la Daphne du Maurier. En l'edició del Círculo de Lectores amb traducció de Fernando  Calleja Gutiérrez ★★★★★ 
Re-lectura que vaig decidir fer després de veure la nova versió cinematogràfica, dirigida per Ben Wheatley i protagonitzada per la Lily James i l'Armie Hammer. Ni aquesta versió pot igualar-se al llibre ni tampoc a la primera adaptació a la gran pantalla, de l'any 1940 i dirigida pel gran Alfred Hitchcock, amb la Joan Fontaine i el Laurence Olivier com a protagonistes. Ha valgut la pena la tornar-lo a llegir. Si no heu llegit res de la du Maurier no sé a què espereu.

El cerebro masculino, de Louann Brizendine. Format electrònic ★★★★ 
És la segona lectura que faig de l'autora, a principis d'any vaig llegir-me el seu llibre El cerebro femenino. Lectures molt interessants si us interessa el tema i amb un llenguatge molt entenedor (que sempre és important quan es tracta de llibres de divulgació).

Llibres començats:

Still me, de la Jojo Moyes. Tercera part de la trilogia Me Before You. Format electrònic. He de dir que el primer llibre em va agradar molt, el segon ja no tant. A veure aquest tercer i últim, tot i que les expectatives, després del segon, no són massa altes.

Com veieu, ha estat un mes molt productiu pel què fa a lectures! Llegir llibres curts hi ajuda i, a més, també t'ajuda a descansar després de lectures denses, llargues o en llengües que no domines com la teva i fan que la lectura s'alenteixi una mica.

I vosaltres, què heu llegit aquest mes de juliol?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...