Resum de lectures: Juliol

Deixem el juliol enrere, que no l'estiu, això vol dir que s'han de revisar les lectures del mes. Un mes que ha estat prou productiu pel què fa a llibres llegits! Així que anem a repassar quins han estat.

Llibres llegits:

El bibliobús de la llibertat, de Miquel Joseph i Mayol. Edició a cura de Quim Torra i Jaume Ciurana, publicat per Símbol Editors ★★★★ L'exili dels polítics i intel·lectuals catalans cap a França, des de Barcelona a Perpinyà.
Lectura interessant per tenir una altra visió del què van suposar els quinze dies de camí cap a França mentre les tropes franquistes ocupaven Barcelona i seguien avançant fins a d'altres ciutats catalanes. Més interessant encara si es llegeix com una mena de segona part del llibre Els darrers dies de la Catalunya republicana (en parlo més avall).
Una bona lectura per saber una mica més de la nostra història.

Sopars a la fresca, de la Myrto Kalle. Publicat per Rosa dels Vents ★★★★ Recull de receptes ben estiuenques, amb un aire grec, de la bookstagramer Myrto Kalle. Hi trobem pans, amanides, salses, verdures, peix... i cada recepta va acompanyada d'alguna història o anècdota que hi té a veure.
Ja fa temps que segueixo a la Myrto per Instagram, m'encanten les seves receptes senzilles (i gregues!), així que quan vaig veure que havia publicat aquest llibre vaig anar de cap a la llibreria a comprar-lo.
Si voleu receptes sofisticades aquest segurament no és el vostre llibre, però si us agraden les receptes senzilles, la cuina d'estiu i tot allò que tingui aires grecs aquest receptari és per vosaltres. Que cada recepta s'acompanyi d'històries personals de la Myrto fan encara millor la seva lectura.
Amb moltes ganes de provar a fer totes les receptes del llibre, i encara més de tornar a Grècia...

Èdip rei, de Sòfocles. Amb traducció, introducció i notes de Joan Castellanos. Publicat per La Magrana ★★★★★ Qui no coneix la història d'Èdip? Aquell qui, sense saber-ho, va matar el seu pare i va casar-se amb la seva mare. Aquell qui va donar nom al complex d'Èdip de Freud.
Ha donat la casualitat que he fet la lectura d'aquesta tragèdia a la vegada que n'escoltava parlar al podcast sobre mitologia Let's Talk About Myths, Baby!, però tot i saber-ne el nus i el desenllaç hi ha moments que m'han sorprès completament. La meva parella, que se'l va llegir uns dies abans que jo, em comparava cert passatge amb l'efecte que té per al lector el capítol de la boda vermella de Joc de Trons, i és ben veritat que certes coses no són gaire agradables de llegir...
Aquesta obra s'inclou en el que els que en saben anomenen tragèdies del cicle Tebà, el que vindria a ser una trilogia, amb Èdip a Colonos i Antígona completant el trio de tragèdies (i que ja tenim a casa esperant a ser llegides de tant que ens ha agradat Èdip rei).

El Dulce Hogar de Chi (volumen 6), de Konami Kanata. Traducció de Verònica Calafell i publicat per Planeta Cómic (Editorial Planeta) ★★★ Manga que ens mostra la vida de Chi, una gata encantadora que, podríem dir, està descobrint el món que l'envolta.
El regal d'aniversari d'aquest any del meu germà. Que potser estic fent la col·lecció? No, però com la protagonista és una gata era un regal segur. La broma del dia va ser si el llegiria o m'esperaria a trobar els 5 primers i així llegir-los en ordre, que una és molt endreçada i quadriculada, però m'estic reformant i he aconseguit llegir-lo sense haver llegit els altres abans.
Entretingut i divertit, ideal per quan necessites alguna cosa lleugera entre lectures, o quan no acabes d'entrar en la lectura actual.

Andrea Víctrix, de Llorenç Villalonga. Publicat per Edicions Destino ★★★ L'acció d'aquesta novel·la de literatura utòpica (tot i que segurament és més aviat una distopia, tot i que desconec si el 1974, l'any de publicació de la novel·la, ja s'utilitzava aquest terme) té lloc l'any 2050 a la ciutat de Mallorca, tot i que aquest ja no és el seu nom, si no Club Turista de la Mediterrània (Turclub per fer-ho curt). La mecànica ha guanyat la partida a l'agricultura, els humans han deixat de ser vivípars i ja gairebé no hi ha diferenciació entre sexes. Els Estats Units d'Amèrica han desaparegut i qui ara remena les cireres són els Estats Units d'Europa, amb capital a París. No serà fàcil acostumar-se a tants canvis quan s'és un congelat del 1965 i retornat a la vida rejovenit i un segle més tard.
Novel·la que el 1973 va guanyar el Premi Josep Pla i que, segurament, està molt influenciada per la famosa novel·la d'Aldous Huxley, Un món feliç, i que servidora encara té pendent de llegir.
No ha estat una lectura d'aquelles en les que hi entres fàcilment, tot i que l'he trobat molt interessant! La veritat és que, sense trobar-nos tan lluny del 2050, té certa gràcia llegir com s'imaginaven el món del futur a principis dels 70. El pitjor és adonar-te que, potser, el que s'imaginaven no queda gaire lluny del que acabarà sent.

La llibreria ambulant, de Christopher Morley. Traducció de Dolors Udina i publicat per Viena Edicions ★★★★ La vida de la Helen McGill canvia radicalment quan decideix comprar la llibreria ambulant del senyor Mifflin. De portar una granja i fer-se un fart de coure pa, a vendre llibres pels camins. Així de pas donarà una lliçó al seu germà, que des de què s'ha convertit en un escriptor famós només pensa en voltar amunt i avall per a inspirar-se: uns dies sol fer-se càrrec de tot no li faran cap mal.
Com necessitava una lectura així després de llegir Andrea Víctrix! Un llibre feeling good de principi a fi que m'ha durat dos dies (i en podria haver estat un si l'hagués començat en cap de setmana), però n'he tingut prou per a enamorar-me de la Helen McGill.

Llibres acabats:

Els darrers dies de la Catalunya republicana, d'Antoni Rovira i Virgili. Publicat per A Contra Vent Editors ★★★★★ Els quinze dies (del 22 de gener al 5 de febrer de 1939) del camí cap a l'exili d'Antoni Rovira i Virgili i la seva família, així com d'altres polítics i intel·lectuals. Pendents sempre dels bombardeigs a Catalunya i de l'avançament de les tropes franquistes, que acabarien prenent la ciutat comtal el 26 de gener de 1939, sense saber si mai tornarien a Catalunya.
El meu coneixement sobre en Rovira i Virgili es limitava a ser el nom de la Universitat on vaig estudiar. Si hi ha algú més en la mateixa situació que servidora, heus aquí una petita presentació: nascut a Tarragona el 1882, va ser periodista, lingüista i polític. En la seva vessant política va militar, entre d'altres, a Esquerra Republicana de Catalunya, de la que en va ser diputat. Va ser President del Parlament de Catalunya a l'exili. Va morir a Perpinyà el 1949, a l'edat de 67 anys.
Un dels millors llibres sobre història que he llegit mai. Escrit de manera planera, pràcticament com una novel·la, amè i amb una acció trepidant.
Si us agrada llegir sobre història, i si us agraden els thrillers, llegiu-lo. Una joia.

Llibres començats:

Circe, de Madeline Miller. Després d'haver llegit La canción de Aquiles i Galatea ja era hora que llegís la segona novel·la de l'autora, un retelling del mite de la bruixa Circe, filla del déu Hèlios i la nimfa Perseis.

I vosaltres, què heu llegit durant el mes de juliol?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...