Resum de lectures: Setembre a Desembre de 2023

Els mesos van passant, i els anys també! I a mi se m'acumulen les meves lectures dels mesos de setembre a desembre per compartir-vos! Feina, inici de classes, vida social i compromisos familiars han fet que tingui abandonades les petites ressenyes dels llibres llegits durant aquests mesos. Anem a veure si encara recordo de què van.

Llibres llegits:

Èdip a Colonos, de Sòfocles. Traducció de Carles Riba i publicat per l'Editorial Alpha ★★★★ Segona tragèdia, en ordre cronològic de l'acció, de l'anomenat cicle Tebà. Completen la trilogia Èdip rei (que vaig llegir el mes de juliol) i Antígona (que espero llegir ben aviat i així completar la tràgica història d'aquesta família). Èdip arriba a Colonos, acompanyat per la seva filla Antígona. Allà serà jutjat per l'assassinat del seu pare i coneixedor de la lluita pel tron de Tebes entre els seus fills Etèocles i Polinices. No hi trobem l'acció que hi ha a Èdip rei, però sí molt debat sobre la culpabilitat o no del protagonista pel què fa a l'assassinat del seu pare i el matrimoni amb la seva mare.
Serà per la traducció, o serà perquè no estava concentrada al 100% durant la seva lectura, se m'ha fet més difícil de llegir que Èdip rei. O potser perquè aquesta part de la història és la menys coneguda del mite. Tot i això, m'ha resultat una lectura molt interessant i que espero poder repetir més endavant per poder copsar tot allò que se'm pugui haver passat per alt.

Terra baixa, d'Àngel Guimerà. Publicat per Edicions 62 ★★★★ Per tal de poder-se casar amb una pubilla de bona família en Sebastià, cacic de la contrada busca un marit per a la Marta, amb qui tothom creu que hi manté una relació i que li impedeix fer un bon matrimoni. L'home triat és en Manelic, un jove pastor de la terra alta que no acabarà de trobar el seu lloc a la terra baixa.
Una de les obres teatrals més famoses de l'autor, i segurament també del teatre català, i que jo encara ni havia llegit ni he tingut la possiblitat de veure representada.
Aquí l'autor ja ha abandonat el teatre en vers de Mar i Cel, aquell que tan recorda a les obres del teatre grec clàssic, i presenta una història més costumbrista. No hi ha pirates ni nobles, ni cap vaixell navegant. Aquí hi ha pagesos, cacics i pastors.

La filla del mar, d'Àngel Guimerà. Publicat per Edicions 62 ★★★★ El Pere Màrtir té fama de trencacors, no hi ha noia del poble que no hagi caigut rendida als seus encants. Ara sembla que festeja la Mariona, cosa que no agrada gens al seu oncle Cinquenes. Per tal que l'oncle deixi visitar-la a casa, acorden que en Pere Màrtir farà veure que festeja l'Àgata, una jove a qui van rescatar quan era petita en un naufragi i que des de llavors ha viscut amb ells a casa com una més de la família. El que comença com un joc dels enamorats no acaba com cap dels dos voldria...
Poc n'havia sentit a parlar d'aquesta obra, a part d'algun comentari per les xarxes d'altres persones que han llegit l'obra, i he de dir que m'ha agradat moltíssim. Si a Terra baixa l'autor situava l'acció en l'entorn rural, aquí ho fa en un poblet de costa que, en aquella època, bé podria ser qualsevol dels nostres pobles costaners. I com a Mar i Cel ens presenta una societat que no accepta allò que li és estrany i desconegut, una societat que sempre es malfiarà d'aquell qui no comparteix religió o color de pell.

El retrat de matrimoni, de Maggie O'Farrell. Traducció de Marc Rubió Rodon i publicat per L'Altra Editorial ★★★★ Última novel·la de l'escriptora Maggie O'Farrell. Si amb Hamnet l'autora ens feia viatjar al poble de Stratford-upon-Avon del segle XVI, aquesta vegada la història ens porta a la Itàlia del mateix segle. En ella ens donarà a conèixer a la Lucrezia de' Medici, filla del duc de Medici i que, a causa de la mort prematura de la seva germana gran Maria, es va veure casada amb Alfonso II d'Este, Duc de Ferrara i de Mòdena.
Era difícil estar a l'alçada de Hamnet, però l'autora gairebé ho aconsegueix.
Història i ficció es barregen en aquesta novel·la que m'ha enganxat totalment, i que m'ha servit per a estrenar-me com a dinamitzadora de la lectura compartida del mes de setembre de El Reducte Català

L'abadia de Northanger, de Jane Austen. Traducció de Jordi Arbonès i publicat per Viena Edicions ★★★★ Primera novel·la de Jane Austen, on acompanyem a la jove Catherine Morland a Bath, a passar uns dies amb uns amics de la família. Allà coneixerà a la família Tinley, que la convidaran a passar uns dies a la finca familiar: l'abadia de Northanger. Influenciada per les novel·les gòtiques que llegeix, s'imaginarà tot de secrets rere baguls i portes tancades...
Les novel·les de la Jane Austen sempre són un encert, entretingudes i plenes d'ironia. D'acord que L'abadia de Northanger no és el millor llibre de l'autora, no cal ser tan exigents amb les primeres novel·les de la gent, però ja apuntava maneres.

L'home dels ulls compostos, de Wu Ming-Yi. Traducció de Mireia Vargas Urpí i publicat per Editorial Chronos ★★★★ L'autor ens explica la història de l'Alice, que ha perdut el marit i el fill en un accident de muntanya. I també la de l'Atrie, un jove de l'illa de Wayo-Wayo que, com a segon fill que és, s'ha de fer a la mar. A causa d'una catàstrofe mediambiental a la costa de Taiwan els seus camins es trobaran.
Lectura compartida del mes d'octubre de El Reducte Català. No és un llibre fàcil de llegir, demana molta atenció per part del lector, així que llegir-lo conjuntament va ser una experiència totalment enriquidora. És una lectura que no et deixa indiferent davant dels desastres mediambientals als que es veu abocat el món per culpa nostra...

Visc, i visc, i visc, de Maggie O'Farrell. Traducció de Marc Rubió i publicat per L'Altra Editorial ★★★★★ Llibre de memòries on l'autora ens explica totes les vegades en les que la seva vida ha coregut perill, fins al punt de témer per la seva vida.
Són disset les històries que la Maggie ens explica en aquest llibre, disset històries per sentir-la més a prop, disset històries que m'han permès poder-la conèixer una mica més.
Segurament els llibres de memòries no són els que atrauen a un major nombre de persones, a excepció d'aquells plens de xafarderies o  que parlen del personatge més famós del moment, i potser els llibres de la Maggie O'Farrell no agraden a tothom, però aquest és un llibre de memòries de la Magie O'Farrell que mereix ser llegit.

La senyoreta Else, d'Arthur Schnitzler. Traducció de Clara Formosa Plans i publicat per Viena Edicions ★★★★★ Mentre l'Else està passant unes agradables vacances a San Martino amb la seva tia, rep una carta dels seus pares on la informen que la família no està passant pel seu millor moment a nivell econòmic i li preguen que li demani diners al senyor von Dorsday, un conegut del seu pare que es troba instal·lat en el seu mateix hotel. L'home hi accedeix, però amb una condició.
Durant tot el llibre sentim amb l'Else el neguit de complir o no amb la condició que el senyor von Dorsday posa per tal de deixar la gran quantitat de diners que la família necessita. Si s'hi nega, el seu pare pot acabar a la presó, tot i que això potser fins i tot seria una salvació per a la família, que no és la primera vegada que les passa magres per culpa del patriarca. Si hi accedeix, què serà de la seva reputació?
No havia sentit a parlar mai del llibre, tampoc de l'autor. Des d'ara és un dels meus escriptors austríacs preferits (l'altre és en Zweig, i fins aquí, perquè ara mateix crec que no en conec cap més...).

Cuina! O barbàrie, de Maria Nicolau. Publicat per Ara Llibres ★★★★ Llibre de cuina on no hi trobem el seguit de receptes típiques, en aquest llibre hi trobem tot el coneixement que la Maria Nicolau ens transmet per tal de saber què estem fent a la cuina quan cuinem, que no tot és seguir una recepta i prou. Anècdotes personals dels seus primers anys com a cuinera, històries familiars que tenen a veure amb la cuina, consells per fer unes cremes boníssimes. 
Després de llegir aquest llibre cuinar ja no és el mateix...

Women of Myth, de les podcasters Jenny Williamson i Genn McMenemy, amb il·lustracions de Sara Richard. Publicat per Adams Media ★★★★ Recull de diferents mites femenins, tots ells de mitologies i cultures diferents. Deesses, monstres i heroïnes comparteixen les pàgines d'aquest llibre interessantíssim que m'ha donat a conèixer un munt de personatges que desconeixia totalment. Fàcil i ràpid de llegir (tot i ser en anglès) et quedes amb ganes de més.
Si us agraden els mites, llegiu-lo. I si us agrada la història antiga, seguiu a les autores en el seu podcast Ancient History Fangirl. Us ho passareu molt bé, i aprendreu moltíssimes coses!

Púding de Nadal, de la Nancy Mitford. Amb il·lustracions de Jacobo Muñiz i traducció de Núria Parés. Publicat per Univers ★★★ Un llibre molt british que ens porta a passar les vacances de Nadal a Compton Bobbin en companyia d'una colla ben curiosa. Després que la seva primera novel·la, Una aventura esbojarrada, hagi estat rebuda com si d'una comèdia es tractés, en Paul Fotheringay vol publicar un llibre seriós que faci veure als lectors que ell no n'escriu pas de comèdies. La seva intenció ara és escriure una biografia, però la família de la senyora en qüestió es nega a donar-li accés als diaris íntims, així que es farà passar pel tutor del jove Bobby Bobbin.
Ha estat una re-lectura divertida i entretinguda, última lectura compartida de El Reducte Català. Un llibre ideal per passar una bona estona tot gaudint de la ironia i l'humor anglès, i si és amb un te i unes pastes millor que millor. 
Com necessitava una lectura així de lleugera per acabar l'any!

Llibres acabats:

Clarissa, de Stefan Zweig. Amb traducció de Joan Fontcuberta i publicat per Quaderns Crema ★★★★ Quan la Clarissa, filla d'un militar austríac, comença a treballar per al doctor Silberstein poc es pensava que suposaria un gran canvi en la seva vida. Per assumptes de feina, i en substitució del seu cap, es troba viatjant sola a Lucerna. Allà coneixerà en Léonard, un jove francès amb qui començarà una relació sentimental que, per culpa de la Gran Guerra, finalitzarà sense que cap dels dos sàpiga que ella torna a Àustria embarassada.
Novel·la inacabada de l'autor que, segons ens diu la contracoberta del llibre, "es considera el testament en el qual l'escriptor austríac va condensar els ideals humanístics que va abraçar tota la vida".
Des de què vaig descobrir a l'autor que sempre és un plaer llegir-lo, i tot i que el meu preferit continua sent Carta d'una desconeguda, Clarissa li va al darrere, i ben a prop! Aquest home escrivia unes històries que, 100 anys després, a mi encara m'atrapen com suposo que farien amb els seus coetanis. Com passa amb tots els llibres no és una novel·la per a tothom, però sí per als fans de l'escriptor: si us va agradar Carta d'una desconeguda, i qualsevol cosa que aquest home hagi escrit, llegiu-lo.

Ja veieu que van ser uns mesos de lectures molt variades en gèneres literaris!
I vosaltres, què vau llegir durant els últims mesos del 2023?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...