Resum de lectures: Gener

I el primer mes de l'any ja ha passat! No va haver-hi previsió de lectures, però això no vol dir que no hagi llegit! Repassem els llibres llegits durant aquest mes?

Llibres llegits:

No me'n recordo de res, de Nora Ephron. Traducció de Carlota Gurt, amb pròleg d'Eva Piquer. Publicat per L'Altra Editorial ★★★★ Recull d'assajos que en anglès van publicar-se el 2010, dos anys abans de la mort de l'autora, més coneguda, com a mínim per mi, per la seva vessant de guionista i directora de cinema, però també era productora i periodista. Qui en dona més?
La veritat, és difícil definir aquest recull de textos que, a simple vista, sembla que no tinguin cap tipus de connexió entre ells. La seva primera feina en una revista com a noia del correu, les festes a casa dels seus pares, els àpats de Nadal amb amics i els maldecaps per veure qui s'encarrega de cuinar què, fer-se gran... Potser, abans de morir, volia deixar-nos algunes de les seves idees sobre la vida i sobre fer-se gran, o volia deixar-nos anècdotes sobre els seus primers anys en el món del periodisme i sobre gent que ha conegut, o explicar-nos què és l'èxit i el fracàs professional o com, d'una separació, en pots escriure un llibre que després serà adaptat al cinema. 
Ha estat una molt bona manera de començar l'any! Dies després d'acabar-lo vaig tornar a veure When Harry Met Sally i ja va ser l'inici d'any perfecte...

Aquelles donetes, de Louisa May Alcott. Traducció de Mar Vidal, publicat per Viena Edicions ★★★★ Segona part del llibre Donetes, publicats tots dos dintre de la col·lecció El jardí secret de Viena.
Les germanes March s'han fet més grans, han deixat enrere els seus dies de jocs: la Meg s'ha casat i descobreix el que és ser una mestressa de casa que ha de passar sense els luxes de la seva amiga Sallie; la Jo marxa a viure a Nova York, potser així algú s'oblida que l'estima; y l'Amy té la sort de poder acompanyar els seus oncles en un viatge per Europa, amb l'esperança de poder fer un bon casori que permeti als March poder viure millor. L'única que queda a casa, afeblida després d'haver passat l'escarlatina, és la Beth. 
Ha estat un plaer seguir acompanyant a les germanes March en el seu pas a la vida més adulta, plena de noves responsabilitats, i també de decepcions: la vida d'esposa i mare, que no sembla pas que sigui cosa fàcil; la feina en una ciutat estranya, perdent la motivació per escriure després que algú a qui aprecies t'obri els ulls i et faci veure que el teu talent mereix que l'utilitzis en històries millors; adonar-se que no n'hi prou en perseguir un somni, que per arribar a certs llocs s'ha de ser un geni, que no n'hi ha prou amb tenir talent.
Llibre per llegir amb mocadors ben a la vora on, com diu la contracoberta del llibre, "l'amor hi serà molt més present".

La senyora Palfrey se'n va al Claremont, d'Elizabeth Taylor. Traducció d'Helena Lamuela i publicat per Viena Edicions ★★★★ La senyora Palfrey s'ha quedat vídua, així que decideix anar a viure en un hotel de Londres com a hoste resident, igual que altres hostes de l'hotel que hi passen la seva solitària vellesa. La seva única filla viu a Escòcia i podríem dir que la seva no és una relació mare-filla exemplar, segurament es toleren mútuament pel fet de ser mare i filla, res més. I sembla que alguna cosa similar passa amb el seu únic net, en Desmond, que tot i viure a Londres no es preocupa de visitar la seva àvia.
Preciosa i tendre història sobre la vellesa i sobre la solitud dels últims anys. Com n'és de trist fer-se gran sense ningú al teu costat! Ningú que t'estimi, que t'escolti, que vulgui passar el seu temps amb tu. Ja pots tenir família, ja, que sembla que es preocupa poc de tu, ja se'n preocuparà el dia que s'hagi de repartir el testament.
El vaig començar pensant que seria un llibre Feeling Good, i no el vaig acabar plorant perquè estava al tren i em feia vergonya plorar com una Magdalena...

El braçalet de granats, d'Aleksandr Kuprín. Traducció de Laia Perales Galán i publicat per Viena Edicions ★★★★ Número 10 de la col·lecció Petits Plaers de Viena. El dia del seu sant, la princesa Vera rep com a regal un braçalet de granats d'un admirador misteriós que durant un temps, abans de casar-se però estant ja promesa amb el que és el seu marit, va estar enviant-li cartes d'amor. Qui és aquest home no ho saben, tampoc quines són les seves intencions, però potser és hora de parar-li els peus.
No coneixia de res l'autor, crec que no n'havia sentit a parlar mai, però ha estat tot un descobriment. La veritat és que aquesta col·lecció dels Petits Plaers m'està servint per descobrir obres i autors que, d'una altra manera, potser no hagués llegit mai. La veritat és que està sent tot un plaer descobrir aquestes obres breus, però la de coses que et remouen tot i la seva brevetat! 
Així que llarga vida a les cobertes de llibres cuquis

Llibres començats:

Orgull i prejudici, de Jane Austen, en la traducció de Yannick Garcia. Re-lectura per a la lectura conjunta del mes de febrer de #ElReducteCatalà que estic gaudint moltíssim. Ja estic pensant en fer sessió de cinema una vegada l'acabi per revisar les versions cinematogràfiques que se n'han fet, i de les que només n'he vist una.

L'inesperat i altres contes, de la Isabel-Clara Simó. Un dels llibres que vaig comprar-me el passat Sant Jordi, de la meva autora preferida en llengua catalana. 

I vosaltres, què heu llegit aquest primer mes de l'any?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...