Resum de lectures: Octubre

Un altre mes que passa volant, i entre castanyes i moniatos ja tenim aquí el novembre, i en res Nadal! Però no ens avancem tant. Quines han estat les meves lectures d'aquest mes d'octubre?

Llibres llegits:

I desitjo i cremo. Poesies incompletes, de Safo de Lesbos. Traducció d'Eloi Creus i epíleg de Maria Callís, publicat per Proa ★★★★★ Edició bilingüe de l'obra (incompleta) de la poetessa Safo. 
És una llàstima que no hagin arribat fins a nosaltres més composicions seves senceres, més encara tenint en compte la importància que aquesta dona va tenir en el seu moment. Ens podem fer una idea d'aquest reconeixement amb el recull de testimonis, on hi ha fragments de diferents obres que en parlen o l'anomenen de passada, com aquest fragment de Galè: "Tots sabem que quan algú diu poeta, pensem en Homer, i quan algú diu poetessa, en Safo". També s'ha de dir que d'altres, com Tacià en el seu Discurs contra els grecs, no sembla pas admirar-la massa: "També Safo és una puta viciosa, que arriba a cantar la pròpia depravació". És depravat cantar a l'amor? Mai. A partir d'ara, quan algú digui poetessa, jo també pensaré en Safo, "lèsbia, originària d'Èresos, poetessa lírica, viva durant la 42a olimpíada (= 612/608 aC), en els temps d'Alceu, Estesícor i Pítac".

Dames invisibles. Quatre contes de fantasmes, de Mary Shelley, Mary Elizabeth Braddon, Edith Nesbit i Mary E. Wilkins Freeman. Amb traducció i pròleg d'Edgar Cotes i publicat per Edicions SECC ★★★★ Recull de quatre contes de fantasmes de les escriptores britàniques Mary Shelley, Mary Elizabeth Braddon i Edith Nesbit, i de la nord-americana Mary E. Wilkins Freeman. 
Va ser una de les compres a la IV CATCON del mes de maig d'aquest any, cridada pel preciós dibuix de la coberta. També és veritat que vaig trobar que seria una bona manera de tenir el primer contacte amb les autores, de les que encara no he llegit res, però que després d'aquest llibre en tinc moltes ganes. I moltes ganes també de trobar més reculls de contes o històries similars, sense sang i fetge, però amb fantasmes i misteris que et mantenen enganxada, i també amb certa tensió. Si n'he de triar un dels quatre? Doncs potser el primer que hi ha en el recull: El rostre en el mirall, de la Mary Elizabeth Braddon. Resumint, lectura perfecta per a la #SpookySeason.

La llibretera de París, de Kerri Maher. Traducció d'Eduard Sepúlveda i publicat per Editorial Navona ★★★★ Aquesta ha estat una lectura conjunta de #ElReducteCatalà que ha de finalitzar aquest novembre, però que jo no he tingut espera en acabar-la ja. Ficció històrica que ens explica part de la vida de la llibretera Sylvia Beach, que el 1919 va obrir a París la llibreria Shakespeare and Company i el 1922 que va ser la primera en publicar l'Ulysses de James Joyce, censurat i perseguit als Estats Units per considerar-lo un llibre gairebé pornogràfic. 
Ha estat una lectura que m'ha ben enganxat, i no perquè tingui un ritme trepidant o hi passin moltes coses, sinó perquè ha estat un plaer entrar per uns dies en la vida d'aquesta dona i compartir les hores amb ella i tots els artistes i intel·lectuals que van passar per la seva llibreria. La part dolenta? Ara la meva vida em resulta avorrida i molt poc interessant...

Llibres acabats:

Dracula, de Bram Stoker. En format electrònic ★★★★★ I per fi, després d'un any, he acabat aquest clàssic! No és un llibre tan llarg com per arrossegar-lo durant tot un any, ni tampoc és avorrit o pesat, al contrari! Enganxa des del primer capítol. Però al llegir-lo en format electrònic és d'aquells llibres que reserves per quan vas al metge, fas cua a la parada del mercat o tens 5 minuts de descans a la feina (a part que evito llegir en format electrònic abans d'anar a dormir, i és quan més temps dedico a la lectura). També és veritat que llegir-lo en anglès tampoc ha ajudat a fer la lectura àgil, segur que m'he perdut moltíssimes coses, però quin tros de llibre... A part de la versió cinematogràfica del 1931 amb el Dràcula per excel·lència, l'actor Bela Lugosi, poc coneixia de la història, i m'ha encantat i sorprès a parts iguals.
M'ha agradat tant que no descarto tornar-lo a llegir més aviat que no pas tard, aprofitant l'edició preciosíssima que acaba de publicar Viena Edicions.

No ha estat pas un mal mes lector! Però continuem arrossegant El Protocolo Wahls i Guerra i Pau... així que tornarem a no planificar lectures per aquest novembre, que aquests llibres s'haurien d'anar acabant, o no hi haurà temps per acabar el #RepteReducte2022 ni per llegir Donetes el mes de desembre (un dels meus propòsits lectors per aquest 2022).

I vosaltres, què heu llegit aquest mes d'octubre?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Resum de lectures: Juny

Resum de lectures: Febrer

Si t'ha agradat... t'agradarà...